Nummer > 2005/2
2005-06-04 22:27

Vilken signal ger detta? En kommentar till rättegången mot maoanhängarnana i Zhengzhou.

Kategori: 2005/2, Kina

Idag var det en ovanligt kall dag i staden Zhengzhou, det snöade kraftigt, tvärt emot väderprognosen. Men trots det hemska vädret kom många människor från hela landet till staden Zhengzhou som en spontan reaktion på nyheten om rättegången mot maoanhängarna i Zhengzhou.

De kom hit, oorganiserat och utan plan, på grund av den djupaste lojalitet mot den socialistiska republiken och den djupaste respekt och kärlek till sin avlidne ledare och lärare ordförande Mao Zedong, enade i ett gemensamt intresse för rättvisa och i insikten att det som stod på spel var den socialistiska republikens och folkets öde. De vet att resultatet av rättegången tydligt kommer att visa vilken attityd myndigheterna i staden Zhengzhou har mot Mao Zedongs fana och arv. Fallet är ett offentligt test av Zhengzhous myndigheter. Följer de på allvar instruktionerna från partiet att ”alltid hålla fanan med Mao Zedongs tänkande högt”? De åtalade i rättegången, Zhang Zhenyao och andra arbetare, arresterades utan annan anledning än att de hyllat minnet av ordförande Mao.

Då rättegången inleds idag kommer upplysta människor över hela världen att se på. Sympatisörer som kunnat har rest till Zhengzhou för att uttrycka sin solidaritet. Många äldre arbetare i Zhengzhou trotsade det häftiga snöfallet för att ta sig till domstolen, om så bara för att se de åtalade maoanhängarna i verkligheten. Dagens rättegång, 21 december, bara några dagar före 111-årsdagen av Maos födelse den 26 december, var tänkt som en offentlig rättegång, men utan förvarning hade tingsrätten i Zhengzhou bestämt att hålla den bakom lyckta dörrar. Anklagelserna ändrades också från ”omstörtande verksamhet” till ”förtal”.

Folk väntade och väntade i livlig stämning utanför domstolen och till sist kom domaren ut och gav en kort redogörelse. Framför allt noterades att Zhang hållit ett eldande anförande där han bestämt tillbakavisat anklagelserna mot honom och deklarerat att ”jag känner mig oerhört stolt över att ha blivit arresterad för att ha hedrat minnet av Mao Zedong”. När Zhang Zhengyao fördes till en polisbil för att transporteras bort skrek folkmassan högt: ”Rättvisa ska skipas!”, ”Sanningen kommer att segra!”, ”Solidaritet!”. Polisbilen körde iväg men folk stannade kvar och vädrade högljutt sitt missnöje: vilka är de verkliga brottslingarna som dagligen ostraffat bryter mot lagarna? Vilka är det som trampar på grundlagen? Varför är de rädda för folk som hedrar Maos minne? En person sa ilsket: de här onda korrumperande tjänstemännen styr över oss och skrattar åt oss, men förr eller senare kommer folket att bli kvitt dem! Den 9 september blev en gammal arbetare arresterad framför Maos staty för att han hedrade 28-årsdagen av Maos bortgång. Den 21 december, några dagar före 111-årsdagen av Maos födelse blev han tillsammans med andra dömda i hemlighet. Vilken sorts signal är detta?

Shao Jingyan
från Utopias hemsida
översatt från engelska av BS