Författare > Bengt-Olof Lindbergh
2006-01-02 17:51

Riksdagsvalet 2006

Kategori: Bengt-Olof Lindbergh, 2006/1, Riksdagsval

 

Det har ingen avgörande betydelse vilket block som vinner riksdagsvalet 2006. För oavsett utgången kommer den politik som förs att vara en högerpolitik.

För det första. Arbetslösheten kommer inte att pressas ned. Välfärden kommer att minska eller öka marginellt. Det beror på att båda blocken följer EU:s ekonomiska politik, som huvudsakligen syftar till en låg inflation och budgetdisciplin. För att följa EU:s ekonomiska politik har två viktiga beslut tagits.

1991 beslutade den socialdemokratiska regeringen att kampen mot inflationen skulle vara en viktigare uppgift än kampen för full sysselsättning. I klartext: Om kampen för låg inflation krockar med kampen för full sysselsättning så är det målet låg inflation som ska prioriteras.

1997 infördes budgettak för statens utgifter. Orsaken var EU:s krav på att den offentliga sektorns budgetunderskott inte får överstiga 3 procent av BNP. Budgettaket minskar den politiska handlingsfriheten, för riksdagen kan inte ta beslut som spräcker budgettaket.

För det andra. Sverige kommer att fortsätta att aktivt stödja USA:s ockupation av Afghanistan genom att inte kräva att USA lämnar landet och genom att ha svenska soldater i Afghanistan.

Sverige kommer att fortsätta att aktivt stödja USA:s ockupation av Irak genom att inte kräva att USA lämnar landet och genom att stödja utbildning av irakisk polis i Jordanien.

Sverige kommer att fortsätta att delta i skapandet av den nordiska stridsstyrka som ingår i EU:s militära styrka. Eftersom alla EU-länder är imperialistiska så kommer den nordiska stridsbrigadens uppgift vara att försvara EU:s imperialistiska strävanden i världen.

För det tredje. Urholkningen av den borgerliga demokratin kommer att fortsätta, för det finns inga tecken som visar att något av blocken försvarar den.

Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) har blivit av med sina statsbidrag. Att staten minskar möjligheterna för en systemkritisk organisation att arbeta politiskt är allvarligt. Och ännu värre är: att nu när staten stoppat bidraget till en organisation utan att möta starka protester så kan den gå vidare och stoppa stödet till fler organisationer.

Den internationella solidariteten är troligtvis kriminaliserad. I Danmark har organisationen Uppror fått delar av sin hemsida stängd av den danska staten, som använt sig av EU:s terrorlag. Orsaken till stängningen var att Uppror propagerat för insamling av pengar till organisationer som står på EU:s terrorlista.

EU:s terrorlag gäller givetvis även i Sverige, så även i Sverige kan statsorgan ingripa mot organisationer av samma skäl. Om EU:s terrorlag gällt i Sverige på 1980-talet så hade det kanske varit olagligt att stödja ANC i Sydafrika.

För att utmana EU:s terrorlag och den svenska staten har ett 30-tal personer antagit ett demokratiupprop och samlat in en symbolisk summa pengar som ska överlämnas till demokratiska och sekulära organisationer som står på EU:s terrorlista. Om någon i gruppen åtalas för detta vet vi att internationell solidaritet är kriminaliserad.

På uppdrag av USA har den svenska staten satt Ahmed Yusaf i ekonomisk karantän. Han får inte uppbära lön, inte bedriva affärsverksamhet och hans bankkonton är frysta.

Bengt-Olof Lindbergh