Författare > Graeme Atkinson
1997-10-04 00:00

Naziterrorister på väg till Skandinavien

Kategori: Graeme Atkinson, 1997/4, Högerextremism

Europas mest våldsamma nazister har planer på att flytta sin verksamhet till Skandinavien. Den brittiska nazigruppen Combat 18 omorganiserar sig efter att ha blivit utsatt för intensiv granskning av de brittiska myndigheterna och media. Kommer C18 till Sverige?

Combat 18 skryter öppet med sina våldsamma aktioner och med sina hot mot judar och medlemmar av etniska minoriteter. Bitter strid i gruppen har nu lett till ett mord och flera fall av misshandel. Två nazister ska inför rätta i januari nästa år, anklagade för att ha mördat en aktivist i Combat 18, den tidigare C18-ledaren Paul David "Charlie" Sargent, och en av hans närmaste män, den nazistiske aktivisten Martin Cross.

Huliganer och knarklangare

Sargent blev utesluten från C18 i fjol. Han anklagades för att ha stulit över 800.000 kronor, och uteslutningen ledde till en våldsam konflikt. Pengarna kom från försäljningen av cd-skivor med nazi- och skinnskallerock. Sargent som har ett förflutet inom både kriminell och fascistisk verksamhet, har tidigare dömts för knarklangning i Sverige.

Hans främste motståndare och den som ledde kuppen mot honom i C18, Will Browning, hade byggt upp den plattform som C18 hade i nazimusikbranschen genom de uppenbart lönsamma skivorna på bolaget ISD. Browning har själv medgett att han stoppat minst 400.000 kronor i egen ficka, pengar som kommer från distributionen av en stor mängd nazistiska cd-skivor.

Browning är en mycket fruktad person i nazi- och skinnhuvudkretsar, där han går under namnet Will the Beast, "Odjuret Will". Han är dömd flera gånger för våldshandlingar. Efter att hans gäng tog över Combat 18, har gruppen vänt sina blickar mot Skandinavien. Den försöker utveckla sina kontakter, särskilt i Danmark och Norge, men också i södra och västra Sverige. Minst två medlemmar av C18 har varit aktiva med att bygga upp förbindelsen med Skandinavien: Del Connor och Brownings hantlangare Darren Wells.

Connor har den senaste tiden ofta setts i Göteborg, där han träffat svenska nazister som stödjer den nazistiska våldsorganisationen Ariska Brödraskapet. AB:s ledare, Nicklas Löfdahl, har tidigare dömts för våldshandlingar och sitter nu i fängelse, bland annat misstänkt för att ha skickat brevbomber till justitieminister Laila Freivalds. Också Darren Wells reser mycket. När han inte är aktiv i C18, är han en våldsam fotbollshuligan. 1995 utvisades han tillsammans med Browning från Norge strax innan matchen mellan Norge och England skulle börja.

Den som flitigast befinner sig på resande fot, är emellertid Browning. I fjol besökte han flera gånger Danmark, där han träffade några av landets farligaste fascister. Hans främste kontakt är den tyskfödde Marcel Schilf, som driver en stor postorderverksamhet med nazistiska plattor och effekter.

Blüchers imperium

Schilf är flitig gäst på den svenska västkusten, där han har affärer ihop med den tidigare norske naziledaren Erik Blücher. Blücher äger en rad stora nazistiska postorderfirmor, och under namnet Tor Erik Nilsen driver han Ragnarock Records i Hälsingborg, som har nära band till C18. Tidigare i år blev Blücher åtalad i Sverige för att ha distribuerat rasistiska cd-skivor. I samma verksamhet med att sprida Vit makt-musik figurerar Norges ledande fascist Michael Knudsen, och hans sällskap NordEffekter med kontor på Gardermoen.

Schilf är inte Brownings enda kontaktperson i Skandinavien. 1995 deltog Browning i en demonstration i Roskilde i Danmark för att hedra Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess. Han deltog aktiv i överfall på åskådare, något som djupt imponerade på de skandinaviska deltagarna, men som samtidigt gjorde de tyska toppnazisterna Christian Worch och Thomas "Steiner" Wulff, förbannade.

Danska beundrare

En dansk nazist och tidigare medlem av Danmarks National-Socialistiska Bevegelse (DNSB), Thomas Nakaba, beundrade C18 så till den grad att han åtog sig att starta en dansk gren av organisationen. Nyligen dömdes han och två andra danskar till åtta års fängelse efter att ha sänt brevbomber från Malmö i september. Ett tydligt bevis på Brownings och Wells inflytande.

Enligt domstolen blev bombattentaten planlagda under ett av Brownings och Wells besök i Köpenhamn. Målen pekades ut och andra våldshandlingar planlades och uppmuntrades. Wells, som nu är fängslad, skaffade fram sprängmedel till bomberna.

Brittiska nazister har i åratal velat ha en bit av den lukrativa kaka, som den skandinaviska Vit makt-musiken har blivit. Brittiska myndigheter har gjort livet surt för krämarna i "Vit makt" och "hate music" (hatmusik). Källor inom den tyska naziströrelsen säger att C18 därför letar efter en tryggare bas för sin verksamhet.

De tyska nazisterna upplyser att det på grund av de tyska myndigheternas kontinuerliga kontroll av skinnhuvudena inte är aktuellt att flytta till Tyskland. I slutet av sommaren konfiskerade tysk polis 45.000 illegala cd-skivor med hatmusik under en stor razzia.

Situationen i Skandinavien, med sin liberala och toleranta yttrandefrihetstradition och blomstrande nazimusikscen, framstår som idealisk för C18:s ondskefulla avsikter. Så sant som dag följer på natt, kommer terroristerna i C18 att föra med sig våld och kriminalitet till den plats dit de kommer. Ett av de mer chockerande bevisen på ohyggliga illgärningar, avslöjade i samband med åtalet mot Nakaba, var Brownings planer att resa till Göteborg för att mörda nazikollegan Per-Anders Johansson, alias Pajan. "Pajan" är ledarfiguren i kretsen kring den svenska naziströrelsen Nordland.

Tillsammans med den amerikanska nazistmusikens flaggskepp, Resistence Records, utkämpar Nordland en våldsam strid mot C18 (och dess NS88) och Ragnarock Records om kontrollen över den internationella nazimusiken, som omsätter tiotals miljoner om året.

Fara för mer våld

Blücher är och kommer att vara en av huvudpersonerna när det avgörs vem som kommer att vinna denna kamp. Om C18 planerar att flytta sin verksamhet till Väst-Sverige eller Norge, kommer de att kunna räkna med Blüchers hjälp. För själv har han en allierad i den lömska skuggan Michael Knutsen, som genom sin postorderfirma har hyllat C18:s verksamhet och också hjälpt C18 med att upprätta hatlistor med adresser och andra detaljer om politiska motståndare.

Det finns ytterligare en fara med C18:s verksamhet. Ifall de etablerar baser i Skandinavien, kommer detta att skärpa de inre stridigheterna i naziströrelsen och med ökad sannolikhet leda till grövre våldshandlingar. Ett mord har redan planerats och bomber sänts iväg. I Harlow i England har redan ett mord begåtts. Det var ett resultat av det hätska krig som gällde kontrollen av de ekonomiska medel som nazirörelsen drar in.

Frågan är: Var kommer nästa plan att kläckas, nästa brevbomb att skickas iväg och nästa dråp att begås? I Köpenhamn, Oslo eller Göteborg?

Graeme Atkinson