Författare > Åke Johansson
1998-08-01 22:27

Guillou, det gamla korståget och det nya

Kategori: Åke Johansson, 1998/3, Kultur

 

Den nya romanserien om ynglingen Arns väg till Jerusalem är ett av Jan Guillous många sätt att som författare skickligt kommentera världspolitiken. Serien behandlar tiden för korstågen. I tv-programmet Nike berättade han att kriget mot Islam är västvärldens stora projekt under vår livstid. Nutidens motsvarighet till korstågskrigen.

Samtidigt låter Bill Clinton skicka iväg kryssningsmissiler mot Sudan och Afghanistan. En handling som möttes av stöd och förståelse från ett enat väst. Även från den svenska regeringen.

I den muslimska världen blev mottagandet inte oväntat annorlunda. Jag läser artiklar i den pakistanska tidningen the Nation. "De amerikanska missilerna, som missade Osama, har faktiskt träffat regeringen Sharif" (den pakistanska regeringen), skriver tidningen.

Pakistanska partier utlovar nu ett utökat stöd till talibanerna i Kabulregeringen och kritiserar regeringen för att ha spelat under täcket med USA. Moderata krafter riskerar att sopas undan när ropen på hämnd stiger.

Angreppen mot Afghanistan och Sudan är dessutom, sägs det nu från USA, de första i en lång serie. Vi ska ställa in oss på en lång tid av krig mot vad de kallar terrorister.

En läkemedelsfabrik bombades i Khartoum. Helt säkert var det också många oskyldiga bland de femtiotalet dödade i Afghanistan.

Jan Guillou har fått rätt igen. Det nya korståget är här. Läs Vägen till Jerusalem som en historisk roman om tiden då Sverige växte fram och då striderna i Jerusalem skedde under korsets fana. Inte olikt vår tid.

Åke Johansson