Nummer > 2000/3
2000-10-04 00:00

Anarkismen i akion

Kategori: 2000/3, Strategi och taktik

Nedanstående är ett utdrag ur nyhetsbrev nr 94 från Motkraft (28 augusti 2000) med en sammanställning av sommarens aktiviteter i Linköping.

"I media har Linköping utnämnts till Sveriges nya aktivistcentrum efter Umeå. Och det stämmer nog i mångt och mycket. Här berättar några Linköpingsaktivister om sommarens händelser:

Trots allt regnande har det varit en het sommar i Linköping. För att ge lite överblick har vi gjort en kortare sammanställning över aktionerna här under sommaren. Vi har nog missat en hel del av det som hänt, men detta ger i alla fall en liten bild av läget. Håll tillgodo.

Vi börjar den 10 maj då videoaffären Vinhandlarn 3 (vars utbud till en tredjedel har bestått av porr) fick sina rutor smashade (för femte gången i år). Efter denna attack gav butiksägaren upp och tog helt bort porren ur sortimentet!

Några dagar senare täcks centrala Linköping av antirasistiska slagord till minne av Salih Uzel (Salih mördades på nyårsafton av nazister i Skogås, Sthlm).

Den 11 juni sattes Swedfarms lokaler i brand. Swedfarm producerar burar och maskiner till hönsuppfödare.

Knappt en vecka senare går AFA hem till nazisten Tobias Lundin under en eftermiddag och sätter en yxa i dörren till hans lägenhet. Den 22 råkar en antifascist på nazisten Robert Dernmark på stan och sprutar ner honom med tårgas. Både Dernmark och Lundin har ägnat sig åt att kartlägga Linköpingsockupanterna och beställt ut passfoton på dem.

Den 5 juli går en ruta sönder på Riksbankshuset ...

Blue Rose är namnet på en porrbutik i Linköping (den enda som finns kvar nuförtiden). Den 9 juli attackeras butiken för första gången under sommaren av några arga antisexister. Flera fönster krossas.

15 juli krossas rutorna på Shell i Valla och natten därpå bränns två hyrlastbilar upp. Som uppföljning sprayas slagord mot Shell på stan den 17. Alla anti-Shell-aktioner utfördes av Kommando Ogoni och notan för skadorna uppgår till över en halv miljon kronor.

Den 16 beger sig en aktivist till Riksbanken för att kasta in en brandbomb. Väktare kommer dock förbi och upptäcker det hela, men aktivisten lyckas klara sig undan.

Den 23 sätts återigen Swedfarm i brand, den här gången av en grupp som kallar sig Vårens Lärkor.

Natten den 25 juli utförs sommarens första brandattentat mot porrklubben Blue Rose. Det kastas in molotov-cocktails, men branden orsakar tyvärr inte så stora skador. Samtidigt sprayas antifascistiska och antiimperialistiska slagord inne i stan.

Den 2 augusti startar aktionsoffensiven på allvar. På natten får nazisten Jimmy Bengtsson hembesök och sin trappuppgång nersprayad av AFA.

Tres Hermanas slår samma natt till mot Kristdemokraterna efter deras negativa uttalanden om homosexuellas rätt till adoption och att kvinnor som blir misshandlade "får skylla sig själva".

Natten därpå sprayas slagord på stan mot Slitz av Linköpings Shitzkampanjsgrupp samtidigt som Kristdemokraternas lokal återigen får sina rutor och dörrar krossade. Senare under natten förstör Vårens Lärkor en av Swedfarms bilar.

Den 4 hölls ett kort uppehåll i offensiven men den 5 satte det igång igen med att ett av fönstergallrena på nazistiska lokalen, "Bunkern", på Götgatan 42b i centrala Linköping klipps upp med bultsax. Bakom upptäcks dock en tjock plastruta som inte gick att krossa.

Natten därpå, under pågående sommarfestival, får en nazist spö av ett gäng ungdomar beväpnade med baseballträn.

Den 7 augusti får porrbutiken Blue Rose 12 rutor krossade (toppnotering i fönsterkrossar-SM?) av Vårens Lärkor och en molotov-cocktail kastas in. Den slocknar tyvärr innan lokalen antänds. Riksbankens rutor går även sönder när några autonoma socialister attackerar den i protest med deras omvända Robin Hood-taktik, att ta från de fattiga och ge till de rika. Som avslutning på natten lyckas en ensam tapper aktivist sno en flagga från Kristdemokraternas lokal.

En aktivist blir upptäckt av snuten natten därpå vid Riksbanken. Aktivisten hinner ändå krossa en ruta och placera en falsk vattenfylld molotov-cocktail inklusive tändare vid ingången samt spraya "Nästa gång är det bensin". Aktivisten undkommer.

Senare på kvällen krossas ännu en ruta, och i gryningen återvänder någon för att ta ytterligare två rutor.

Informationen är sammanställd av pressmeddelanden från:

Revolutionära Socialister, Utan hus blir det bus!-kampanjen, Kommando Ogoni, Vårens Lärkor, Tres Hermanas, Antifascistisk Aktion, Shitz-kampanjen, Autonoma antifascister, Antifa Offensiv 2000 och diverse andra."